Travskolan ska bli en plats att växa på

31 oktober, 2017 | av: Anna Nyberg

Selningsplatserna på travskolan är byggda för att vara tillgängliga för alla. Där finns gott om plats för rullstolar och andra hjälpmedel.

Vi vet att människor mår bra av att umgås med djur, och nu är det dags att låta människor med särskilda behov komma till travskolan och få växa där tillsammans med hästarna och ponnyerna. Axevalla och Halmstads travbanor förenas under det kommande året i ett gemensamt projekt som handlar om hästunderstödda insatser för människor med olika funktionsvariationer eller särskilda behov.
−Det finns ett stort intresse för vad vi i den gröna sektorn har att erbjuda inom det här området, och travskolans lokaler liksom körhallen på Axevalla byggdes faktiskt med tanke på att de skulle vara tillgängliga för alla, säger Vanja Sandgren i styrelsen för Västergötlands Travsällskap och ansvarig för projektet.
Flera travskolor i landet har eller har haft verksamhet för människor med särskilda behov, men det finns inget koncept eller mall för hur en sådan verksamhet bäst ska läggas upp. Därför har travsällskapen på Axevalla och Halmstads travbanor nu fått pengar från Svensk Travsport för att utforma en modell som alla kan använda.
Under det kommande året ska projektledare Malin Fahlesson först göra en studie av vilka verksamheter som bedrivs på de olika travskolorna i landet, och därefter lägga upp en struktur för hur hästunderstödd terapi kan utformas på travskolorna.
−Det handlar om vilken personal som behövs, hur vi ska tänka kring hästarna, vilken typ av lektioner vi kan erbjuda, och vilka målgrupper vi vänder oss till, nämner Vanja Sandgren som exempel.
−Det kan handla om barn och om vuxna – om alla som skulle må bra av att vara i stallmiljön.

Hon betonar att travskolorna står för de praktiska förutsättningarna, medan den vita sektorn, alltså de som arbetar med vård och rehabilitering, får ha behandlingsansvaret.

Vanja Sandgren

−Vi vill skapa en verksamhet där både djur och människa mår bra. Djurvälfärd är viktigt i sammanhanget. Här i Skara har vi också kopplingen till SLU och den forskning som bedrivs kring relationen mellan människor och djur, säger Vanja Sandgren och nämner Lena Lidfors, professor i etologi som bland annat forskar om hur användning av djur inom grön omsorg påverkar både djur och människa.
−Det finns verkligen ett stort intresse kring detta, och nu handlar det om att kvalitetssäkra verksamheten så att vi får ett bra koncept som alla kan arbeta utifrån, säger Vanja Sandgren.

 

« Tillbaka till sidan Nyheter
© 2018 Skara Hästland. All rights reserved.

Hemsidan är skapad av AlizonWeb AB.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram