Islandshästar är både liv och arbete för Åse

27 december, 2017 | av: Anna Nyberg

 

En eldsjäl, en allkonstnär, en föregångare. Det går att ge hästföretagaren Åse Ericson många titlar. Hon är också ett lysande exempel på hur arbete och ideellt engagemang hakar i varandra i hästvärlden, och vad samarbeten över traditionella gränser kan leda till.
Åse Ericsons hästliv började i travstallet och på Kungsbacka ridklubb, innan hon spårade in mot islandshästar. För 20 år sedan köpte hon gård utanför Falköping och startade egen verksamhet med inackorderingsstall och utbildning av hästar och ryttare.
I dag har hon 40 islandshästar i grupphästhållning på gården mellan Falköping och Stenstorp. Några är hennes egna men de flesta är inackorderade.
−Man kan kalla det ett ur- och skurdagis för unghästar. I islandshästvärlden är det vanligt att man flyttar ihop sina unga hästar så de får växa upp i flock, säger Åse Ericson.
Hon arrangerar också regelbundet kurser på gården för ryttare som kommer dit med sina hästar, och så är hon lärare för blivande hästföretagare på BYS i Skara. Dessutom har hon i många år varit engagerad på olika sätt i Svenska Islandshästföreningen.
−Inom hästvärlden är det ofta så att sport, idealitet och företagande går hand i hand. Ett jättetydligt exempel på det såg jag när det var stora tävlingar för både ridsport och island på Elmia. Kvällen före tävlingsstarten gick Peder Fredricson, europamästare i hoppning, runt och spikade upp sponsorskyltar.
Åse blev tidigt engagerad i Skara Hästland och är en av drivkrafterna bakom att islandshästbanorna på Axevalla blev verklighet. Redan vid det första mötet om Skara Hästland år 2012 fördes önskemålet fram, och fem år senare var de byggda. I maj 2017 invigdes banorna på travets innerplan.
−Det är ett sådant lyft för sporten att få tillgång till dessa banor. Tidigare var det Säve utanför Göteborg som var den närmaste banan för islandshästar i Skaraborg. Nästa år kommer vi att arrangera fem tävlingar, och dessutom kommer Axevalla att vara värd för ett internationellt ungdomsläger nästa sommar.

I dag finns det över 30 000 islandshästar i Sverige, vilket gör rasen till Sveriges tredje största hästras efter svensk varmblodig ridhäst och varmblodig travhäst.
−Intresset för islandshäst är jättestort, och att vi nu fått en samlingspunkt på Axevalla betyder väldigt mycket.

Hon är medveten om att det måste ske med eftertanke när andra discipliner flyttar in på Axevalla.
−Men även om det är travets hem så finns det plats för fler, och travet själva har ju sett att det inte är hållbart att en så stor anläggning står tom den mesta tiden. Jag skulle också

gärna se att fler från travet engagerade sig i Skara Hästland. Jag tror att vi måste lära känna varandra för att förstå vad vi kan åstadkomma tillsammans.
−Att föra samman människor från olika delar av hästvärlden ser jag som den viktigaste uppgiften för Skara Hästland, säger Åse Ericson, som också sitter i styrelsen för Skara Hästland.

En annan viktig uppgift för Skara Hästland är att vara en samtalspartner för kommunerna och Västra Götalandsregionen.
−Vi kan vara en part som för hästnäringens talan. I dag är hästnäringen en stor näring, men alla ser inte det, inte ens vi själva, eftersom vi fortfarande tänker mycket i stuprör, säger Åse Ericson.
−I Skara Hästland samlar vi både företag och föreningar liksom alla olika discipliner inom häst. Alla är välkomna, ingen stängs ute.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

« Tillbaka till sidan Nyheter
© 2018 Skara Hästland. All rights reserved.

Hemsidan är skapad av AlizonWeb AB.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram